Gefrituurde kip karaage

Ingrediënten voor vier personen:

  • 500 g kippendijenfilets
  • 3 el sojasaus
  • 1 el rijstwijn (saké)
  • 1 el mirin (zoete rijstwijn)
  • 1 el rijstazijn
  • 1 tl sesamolie
  • gemberwortel (3 cm)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl zout
  • 1 tl versgemalen peper
  • 100 g aardappelzetmeel
  • olie om te frituren
  • Voor de dipsaus:
  • 4 el sojasaus
  • 3 el mirin
  • 1 tl sesamolie
  • 1 teentje knoflook
  • stukje gember- wortel (2 cm)
  • 1 rode peper
  • water

Bereidingswijze:

Snijd de kippendijenfilets in vier stukjes die ongeveer even groot zijn. Maak in een kom een marinade van sojasaus, rijstwijn, mirin, rijstazijn en sesamolie. Rasp boven de kom de gemberwortel fijn en pers de knoflook uit. Voeg zout en versgemalen peper toe. Roer goed. Schep de stukjes kip door de marinade. Dek af met plasticfolie en zet de kom in de koelkast. Laat de kip minimaal twee uur marineren, maar liever nog een hele nacht.

Maak het sausje door sojasaus, mirin en sesamolie te mengen in een kommetje. Rasp hier de gember boven en pers het teentje knoflook uit. Snijd de peper in de lengte en verwijder zaad en zaadlijsten. Hak de peper zo fijn mogelijk en doe deze bij het sausje. Roer twee eetlepels koud water erdoor en zet het sausje apart.

Laat de stukjes kip goed uitlekken. Doe de aardappelzetmeel in een diep bord. Leg hier een deel van de stukjes kip in. Wentel ze goed door de meel en schud daarna de overtollige aardappelzetmeel eraf. Dat gaat het makkelijkst door de stukjes in een zeef flink te schudden.

Verhit de olie in een stevige pan tot 180 graden (om te checken: een klein stukje brood wordt daarin razendsnel krokant en goudbruin). Frituur vijf tot zes stukjes kip tegelijk, afhankelijk van de maat van de pan. Keer de stukjes af en toe met een schuimspaan om. Schep na een minuut of vijf de stukjes kip uit de olie en laat ze op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken. Wentel de volgende stukjes kip door het aardappelzetmeel en frituur ook deze.

Doe alle kipstukjes in een serveerschaal en serveer ze met het dipsausje. Lekker met sushi of gekookte rijst, kant-en-klare wakame (zeewiersalade), kewpie (Japanse mayonaise) en voor wat extra pit een beetje wasabi.