Mosselen in gele currysaus

Meestal worden de currrypasta’s in een vijzel gemaakt, maar een keukenmachine bewijst hier goede dienst. Gebruik een boterhamzakje om uw handen te beschermen tegen de gele kleur, die laat zich maar moeilijk afwassen.

Ingrediënten voor vier personen:

• 200 gram rijst
• 3 kilo mosselen
• 1 blik kokosmelk
• half bosje koriander
• 2 limoenen
• 1 eetlepels olie.

Voor de gele currypasta:
• 3 sjalotten
• 4 tenen knoflook
• 1 stengel sereh
• laoswortel (2 cm)
• gele wortel (koenjit) 4 cm
• vier gewelde, gedroogde chilipepers
• 1 theelepel komijn,
• 1 theelepel korianderzaad
• 1 theelepel zout
• 1 theelepel currypoeder
• 1 eetlepel olie.

Bereidingswijze:

Rode en groene currypasta zijn wel de bekendste Thaise currypasta’s. De gele wordt vooral gebruikt in visgerechten. De kleur komt van de verse geelwortel. Zelf currypasta maken is beslist niet ingewikkeld, maar het kost wel wat tijd. Meestal worden de pasta’s in een vijzel gemaakt, maar een keukenmachine bewijst hier goede dienst. Gebruik een boterhamzakje om uw handen te beschermen tegen de gele kleur, die laat zich maar moeilijk afwassen.

Pel de sjalotjes en de knoflookteentjes en snijd ze fijn. Snijd het onderste witte deel van de serehstengel in ringetjes. Schil het stukje laos en hak het grof. Snijd de gewelde pepers in stukken. Verhit een droge koekenpan en rooster hierin komijn en korianderzaadjes gedurende een minuut of twee. Doe sjalotjes, knoflook, sereh, laos, geelwortel, pepers, komijn, korianderzaadjes, zout, kerriepoeder en een eetlepel olie in een keukenmachine en pureer alles tot een pasta.

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Was de mosselen goed onder koud stromend water. Verwijder kapotte schelpen en schelpen die ook na een tik op het aanrecht niet dicht willen. Laat ze in een vergiet uitlekken. Hak de koriander grof. Snijd de limoenen in vieren. Verhit een eetlepel olie in een grote wok of pan. Fruit hierin de gele currypasta, ongeveer een minuut of drie en voeg de kokosmelk toe. Breng al roerend aan de kook. Voeg de mosselen toe. Schep of schud de mosselen om en leg een deksel op de pan. Schud de pan geregeld tot alle mosselen open staan. Laat ze niet te lang doorkoken, de mosselen worden dan snel taai. Proef de currysaus en voeg eventueel wat vissaus of zout toe. Doe wat rijst in vier diepe borden. Schep daar flink wat mosselen met currysaus op en bestrooi met de gehakte koriander. Garneer met partjes limoen. Schep de overgebleven mosselen in een schaal en serveer deze er apart bij. Mosselen die niet opengegaan zijn weggooien.