Noedelsoep met Japanse tofu

Japanse tofu wordt ook wel silken tofu genoemd, omdat de structuur zijdezacht is. Dat komt voornamelijk doordat aan Japanse tofu nóg meer water wordt toegevoegd dan bij de varianten uit andere Aziatische landen. Het gevolg is wel dat Japanse tofu vrij kwetsbaar is. Normaal gesproken pers je zoveel mogelijk vocht uit een blok tofu en tahoe voor je het gaat verwerken, bijvoorbeeld door het blok in een schone theedoek te wikkelen en daar een gewicht op te leggen. Maar dat is met makkelijk breekbare silken tofu niet aan te raden. Laat deze daarom voor gebruik een kwartiertje rustig uitlekken op keukenpapier.

Ingrediënten voor vier personen:

• 1,5 liter groentenbouillon
• 8 gedroogde shii take
• 200 gram udon-noedels
• 1 blok Japanse tofu
• 2 teentjes knoflook
• 2 cm gemberwortel
• 100 gram peultjes
• 1/2 courgette
• 2 voorjaars­uitjes
• 2 el Japanse sojasaus
• 1 tl versgemalen zwarte peper
• 1 el olie

Bereidingswijze:

Voor deze overheerlijke Japanse soep kunt u een blok tofu of tahoe gebruiken, maar als u het bij de toko of oosterse supermarkt kunt vinden, dan raad ik u aan eens de Japanse tofu te nemen. Deze wordt ook wel silken tofu genoemd, omdat de structuur zijdezacht is. Dat komt voornamelijk doordat aan Japanse tofu nóg meer water wordt toegevoegd dan bij de varianten uit andere Aziatische landen. Het gevolg is wel dat Japanse tofu vrij kwetsbaar is. Normaal gesproken pers je zoveel mogelijk vocht uit een blok tofu en tahoe voor je het gaat verwerken, bijvoorbeeld door het blok in een schone theedoek te wikkelen en daar een gewicht op te leggen. Maar dat is met makkelijk breekbare silken tofu niet aan te raden. Laat deze daarom voor gebruik een kwartiertje rustig uitlekken op keukenpapier.

Week de shii take een kwartier in een kom met heet water. Haal ze uit het vocht en bewaar dit. Spoel de paddestoelen af onder de kraan, want onder de rand wil nog wel­eens wat zand blijven zitten. Verwijder het harde steel­tje en snijd de shii take in dunne reepjes.

Snijd het blok tofu in kleine dobbelsteentjes. Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verdeel de noedels over vier flinke soepkommen. Maak een groentebouillon van anderhalve liter water en drie bouillonblokjes. Breng de bouillon aan de kook. Voeg door een zeefje het overgebleven vocht van de paddestoelen toe. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Schil het stukje gemberwortel en snijd het fijn. Verwijder de harde uiteinden van de peultjes. Snijd de halve courgette in de lengte doormidden en dan in dunne plakjes. Snijd de voorjaarsuitjes in kleine ringetjes. Verhit de olie in een wok. Fruit hierin knoflook en gember. Voeg de peultjes, courgette en voorjaarsui toe. Roerbak ze kort op hoog vuur. Breng de soep op smaak met sojasaus en versgemalen zwarte peper. Schep in elke soepkom wat van het roerbakmengsel en de shii take en verdeel er de blokjes tofu over. Schenk er tot slot de kokende bouillon overheen.