Orzo Mosselen

Dit recept heet Orzo mosselen en het komt rechtstreeks uit het kookboek Ruige Kost. Dat boek is het resultaat van de samenwerking tussen zanger Paskal Jakobsen (BLØF) en sterrenchef Edwin Vinke (De Kromme Watergang). Samen bestieren zij het restaurant Hard en Ziel in Middelburg. Toen ik hoorde dat het boek er aan zat te komen, heb ik het direct besteld. En het blijkt ook nog te zijn voorzien van de handtekeningen van het duo. Ik ben fan. Fan van de muziek van BLØF, fan van De Kromme Watergang en ook van restaurant Hard en Ziel. Daar at ik voor het eerst Orzo mosselen en ik ben blij dat het recept ervan in dit kookboek staat! Orzo is een pastasoort die in vorm en formaat lijkt op rijst maar die gemaakt is van tarwe. De ondertitel van het kookboek is Paskal en Edwin jammen in de keuken en dat past naadloos bij de inhoud van het boek. Het staat vol met recepten, verhalen en mooie foto's van de heren en ademt in alles hun liefde voor Zeeland.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1,6 kilo mosselen    
  • 6 tenen knoflook
  • 50 ml olijfolie + extra om te stoven
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels fijngehakte verse bladpeterselie
  • 2 eetlepels fijngehakte kervel
  • 1 eetlepel fijngehakte verse lavas
  • 1 citroen, rasp
  • 400 gram orzo
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 grote uien
  • ¼ theelepel chilivlokken
  • Voor de garnering: fijngesneden verse kruiden zoals bladpeterselie, kervel, lavas.

Bereidingswijze:

Snijd twee tenen knoflook fijn en meng deze met de olijfolie en zonnebloemolie. Voeg de bladpeterselie, kervel, lavas en citroenrasp toe en mix het geheel tot een fijn mengsel. Kook de orzo in de groentebouillon gaar en laat afkoelen. Bewaar de groentebouillon.

Snipper de uien en snijd de resterende vier teentjes knoflook fijn. Stoof deze aan in wat olijfolie. Leg de (afgespoelde) mosselen erbij, voeg 100 ml van de groentebouillon en de chilivlokken toe en laat de mosselen in ongeveer vijf minuten gaar worden (tot ze open gaan staan).

Meng er de orzo door en maak het geheel af met wat fijngesneden kruiden.