Vers uit de oven

Vers uit de oven heet het kookboek van Ajda Mehmet (uitgeverij Good Cook). Er staan recepten in uit alle windstreken, zowel voor het ontbijt, lunch en diner als snacks. Het voordeel van in de oven bereiden is, zoals bij deze Biryani, dat je dit gerecht ook goed van tevoren kunt maken, tot aan het toevoegen van de rijst. Zet het in de oven en een goed halfuur later kunt u aan tafel.

Kip Biryani uit de oven

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 600 gram kippendijenfilets.

Marinade:

  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • zeezout en zwarte peper.

Specerijenmengsel:

  • 3 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • stukje gemberwortel (3 cm)
  • 2 kaneelstokjes
  • 6 kardemompeulen
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 theelepel fenegriekzaad
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 2 theelepels bruin mosterdzaad
  • 2 theelepels zout
  • 3 eetlepels olie
  • 400 gram Basmatirijst
  • 800 milliliter kokende kippenbouillon
  • snufje saffraandraadjes geweekt in 50 ml melk
  • verse korianderblaadjes
  • verse muntblaadjes.

Bereidingswijze:

Snijd de kippendijen in tweeën en leg ze in een kom. Voeg yoghurt, kurkuma, garam masala, kerriepoeder, zeezout en zwarte peper toe. Roer goed om en zet de kom afgedekt in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 220 graden. Was de rijst en laat uitlekken in een zeef. Snijd de uien in dunne ringen. Hak de teentjes knoflook en gember fijn. Neem een grote ovenschaal en voeg hier de olie aan toe. De bodem moet bedekt zijn. Voeg nu de uien toe en de overige specerijen, knoflook en gember. Schep alles goed om. Rooster het uienmengsel tien tot vijftien minuten. De uien zijn nu goudbruin. Haal de schaal uit de oven en leg de kip met de marinade op de uien. Schep alles goed om en zet de schaal terug in de oven. Bak de kip vijftien minuten. Haal de schaal uit de oven en voeg dan de rijst toe. Verdeel de rijst gelijkmatig over de kip. Schenk de kippenbouillon en de geweekte saffraan in de ovenschaal. Dek de schaal goed af met 3 lagen alu-folie. Goed dichtvouwen; er mag geen stoom ontsnappen. Zet de oven op 200 graden en stoom de Biryani in vijfentwintig minuten gaar. Laat de ovenschaal nog tien minuten staan alvorens de alu-folie te verwijderen. Hak de koriander en munt grof en strooi deze over de Biryani. Serveer met raita.