Alle Indische Keukengeheimen van Jeff Keasberry is uitgegeven bij Karakter Uitgevers. Het bevat keukengeheimen, maar ook de familiegeschiedenis komt ruim aan bod, met volop mooie foto’s uit het verleden en recepten en verhalen van drie generaties. Bebotok was een van de heetste gerechten in het restaurant van de familie in Amsterdam.

Nog een tip van Jeff: gebruik voor pittig of scherpe gerechten (pedis) geen water, bier of wijn om te blussen. Dat verergert het alleen maar. Neem een hap witte rijst, kroepoek, komkommer, melk of yoghurt of zuig op een suikerklontje. U kunt de hoeveelheid sambal oelek natuurlijk halveren. Er bestaan namelijk veel varianten van dit stoofgerecht die minder pedis zijn.

Bebotok

Ingrediënten voor vier personen:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels sambal oelek
  • 1/2 eetlepel gemalen kurkuma (koenjit)
  • 1/2 eetlepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1/2 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 eetlepel suiker
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder (mild)
  • 1 1/4 eetlepel gedroogde kleine rode pepertjes.

Voor de saus:

  • 125 ml kokosmelk
  • 1 stukje laos (5 cm)
  • 1 serehstengel
  • 1 blaadje salam (Indonesisch laurierblad
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 3/4 eetlepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1/2 theelepel komijn (djinten)
  • 1/2 theelepel trassi
  • 1/2 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)
  • 1/2 blokje kippenbouillon

Bereidingswijze:

Leg het gehakt in een kom. Snijd het uitje fijn en pers de teentjes knoflook uit. Doe dit bij het gehakt. Voeg sambal oelek, koenjit, ketoembar, djinten, ei, zout, suiker, paprikapoeder en de rode pepertjes toe. Kneed het gehakt goed door zodat alle ingrediënten goed vermengd zijn. Maak hier vier ballen van. Het boek maakt van een kilo gehakt 3 grote ballen maar voor het gemak heb ik er vier gemaakt en dan met 500 gram gehakt. Zet voor de saus een pan met een halve liter water op en breng dit aan de kook. Voeg een in stukken gesneden laos, gekneusde serehstengel, salamblad, sambal oelek, ketoembar, djinten, verkruimelde trassi, gemalen koenjit en een half kippenbouillonblokje. Roer zodra de saus kookt de kokosmelk erdoor. Leg de gehaktballen in de saus en leg een deksel schuin op de pan. Keer na tien minuten de ballen om en laat ze nog tien minuten zachtjes sudderen. Geef bij de Bebotok gekookte rijst, kroepoek en schijfjes komkommer.