Vegan Toko

Kookboeken 21 sep. 2023

Vegan Toko is alweer het vierde kookboek van Milou van der Will. Ook in dit boek laat ze zien dat je zonder dierlijke ingrediënten te gebruiken toch de lekkerste gerechten op tafel kunt zetten. Het is daarmee een vegan receptenboek geworden dat ook geschikt is voor mensen die, net als ik, regelmatig vis en vlees eten. Milou van der Will geeft spannende gerechten zoals een vegan rendang (met oesterzwammen) en speciaal voor dit boek maakte Francis Kuijk, die eveneens diverse kookboeken schreef, een recept voor Indische kroketten, het langste uit dit boek.

De meeste recepten zijn quick & easy, want na de vorige boeken merkte Milou dat mensen liever niet te lang in de keuken staan met ellenlange ingrediëntenlijsten. Ze geeft er ook een lijstje bij met allerlei basisdingen uit de toko. Heel handig om  die bij de toko te halen en standaard in huis te hebben. Koken uit dit boek wordt dan een koud kunstje.

Ik koos uit dit boek voor de Sticky gembertempeh, met maar een paar ingrediënten  en snel klaar! Heerlijk! Ook als snack met wat zoete chilisaus.

Sticky gemertempeh

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 2 eetlepels neutrale olie
  • snuf zout
  • 250 gram tempeh
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel sesamzaadjes

Voor erbij:

  • Witte rijst
  • komkommer
  • lente-ui

Bereidingswijze:

Snijd de tempeh in hele dunne plakjes. Pers het teentje knoflook uit. Rooster de sesamzaadjes kort in een droge koekenpan.

Verhit een ruime koekenpan met de olie. Bestrooi de tempehplakjes met een snuf zout en bak ze tot ze licht kleuren. Mix intussen de gembersiroop, knoflook en sojasaus in een kommetje.

Schenk de saus in de pan en hussel goed met de tempeh. Als alle plakjes goed bedekt zijn met de saus haal je de pan van de warmtebron. Hevel de tempeh over op een serveerschaal en bestrooi met de sesamzaadjes. Serveer met de rijst, komkommer en wat klein gesneden lente-ui.

Tags