PERSIANA

3 okt. 2022

Persiana Elke Dag is het nieuwe kookboek van Sabrina Ghayour, een boek met meer dan honderd ongecompliceerde recepten. Sabrina is geboren in Teheran en woont nu al jaren in het Verenigd Koninkrijk. Ze is chef-kok, geeft les op kookscholen en ze schrijft blogs en kookboeken. Persiana Elke Dag is haar zesde kookboek en is uitgegeven door uitgeverij Good Cook. Ik sprak Sabrina kort in de Kookboekhandel van Jonah Freud tijdens een etentje met diverse gerechten uit haar nieuwe boek. Sabrina Ghayour is een vriendelijke vrouw die met passie spreekt over eten, koken en Midden-Oosterse kruiden en smaken. Haar boek nodigt meteen uit om te gaan koken. Diverse gerechten heb ik er al uit gemaakt: zoals de muhammara (heel eenvoudig met geroosterde paprika's uit een pot) en gebakken kabeljauw gekaramaliseerd met een sausje van onder meer Harissa en sinaasappel. Maar ook een tonijnsalade en de aromatisch gekruide polow: allemaal even lekker. Van dit laatste gerecht deel ik het recept. Kinderen vinden ketchup er lekker bij, maar Sabrina eet dit het liefst zoals een echte Perzische, dus met yoghurt. Ik serveerde er ook yoghurt bij, maar dan wel losgeklopt met een teentje knoflook, zeezout en een klein beetje olijfolie!

Aromatisch gekruide polow

Benodigdheden voor 4 tot 6 personen:

  • olijfolie of plantaardige olie
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 500 gram rundergehakt
  • 3 volle eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 3-4 laurierblaadjes
  • 4  tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 2 handenvol doperwten (diepvries)
  • 400 gram basmatirijst
  • 25 gram boter
  • 700 ml koud water
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Verhit wat olie in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak zacht en glazig. Voeg het rundergehakt toe en rul het meteen zo klein mogelijk. Voeg als het gehakt nog rauw is de tomatenpuree, kerriepoeder, kaneel, komijnpoeder, chilivlokken en de laurierblaadjes toe en roer goed door. Voeg de knoflook, doperwten en flink wat zout en peper toe. Basmatirijst en boter erbij doen en roer tot de boter is gesmolten. Schenk het koude water erbij en laat 30 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken tot de rijst gaar is. Roer door met een vork en serveer.