BAK!

Kookboeken 28 okt. 2020

Jayne Jubb bakt sinds 2014 voor de buurt in Amsterdam Noord. Samen met haar man Sjoerd bakken ze op bestelling voor hun buurtbakkerij BuiksloterBakery. Niet alleen diverse broden maar ook cakes, brownies, lemon & lime bars, glutenvrij, suikervrij, lactosevrij baksels bakken ze in hun eigen keuken. Maar omdat we niet allemaal buren zijn van Jayne en Sjoerd kunnen we vanaf nu met de zeer toegankelijke recepten uit het door Jayne geschreven boek BAK! zelf thuis aan de slag. Ik heb voor de (glutenvrije) Brick gekozen en de eerste plakjes brood belegd met geitenkaas met fenegriek. Heerlijk, en vullend. Het advies is om niet meer dan twee plakjes per dag te eten wat er zitten nogal wat zaden in. Onder andere psyllium en dat koop je bijvoorbeeld bij het Kruidvat en heet daar darmreiniger. Dat zegt genoeg, lijkt me. BAK! is uitgegeven bij Karakter Uitgevers.

Ingrediënten voor 1 brood:

  • 135 gram zonnebloempitten
  • 90 gram lijnzaad
  • 65 gram walnoten grof gehakt
  • 145 gram havervlokken, grof gemalen in een keukenmachine
  • 35 gram chiazaad
  • 35 gram psylliumzaad
  • 25 gram kokosolie
  • 1 theelepel fijn zout
  • 1 eetlepel honing ca. 350 ml water, plus twee eetlepels

Bereidingswijze:

Vet een langwerpige bakvorm van 24 centimeter in.

Meng de eerste zes ingrediënten in een grote kom.

Verwarm het water, de kokosolie, het zout en de honing in een pannetje totdat de kokosolie is gesmolten en de honing en het zout zijn opgelost. Spatel dit mengsel goed door de droge ingrediënten zodat alles vochtig is.

Verdeel het deeg over de bakvorm en druk goed aan. Besprenkel met twee eetlepels water en druk de bovenkant vlak met de bolle kant van een lepel.

Dek af en laat minstens 2 uur staan, een hele nacht mag ook. Dit zorgt ervoor  dat psyllium-, chia- en lijnzaad het vocht goed opnemen en er een stevige structuur ontstaat.

Verwarm de oven voor tot 150 graden.

Zet de bakvorm  op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het brood 45 minuten in de oven. Haal het brood dan uit de bakvorm, zet het op de bakplaat en bak het brood nog eens 1 uur en 30 minuten, keer het brood elke 30 minuten om. The Brick is klaar wanneer het hol klinkt als je op de onderkant klopt. laat het brood helemaal afkoelen voor je het aansnijdt.

The Brick is twee weken houdbaar in de koelkast en maandenlang in de vriezer.

Tags