Basilicumrijst met tahoe

Recepten 21 jan. 2020

Zo heb je geen gespetter tijdens het bakken en de tahoe, die er ook een steviger structuur van gekregen heeft, kleurt beter bruin. Het vocht kan er grotendeels uit verwijderd worden door het blok in een theedoek te wikkelen en daar gedurende een kwartier een zwaar gewicht, een conservenblik of een stapeltje boeken, op te leggen. Heeft u wat minder tijd, druk dan voorzichtig met de vlakke hand zoveel mogelijk vocht uit de tahoe en dep het blok daarna droog met keukenpapier.

Ingrediënten voor vier personen:

• 1 blok tahoe
• 400 gram droog­kokende rijst
• zout
• 4 teentjes knoflook
• 3 groene pepers
• 3 voorjaarsuitjes
• 2 eetlepels vissaus
• 2 eetlepels sojasaus
• 1 theelepel bruine suiker
• bosje Thaise basilicum
• 3 eetlepels olie

Bereidingswijze:

De voordelen van tahoe als eiwitrijke vleesvervanger zijn natuurlijk bekend. Minder handig is dat er veel vocht in een blok tahoe zit. Als de tahoe gebakken moet worden, is het van belang dat er eerst zoveel mogelijk vocht uit het blok wordt geperst. Zo heb je geen gespetter tijdens het bakken en de tahoe, die er ook een steviger structuur van gekregen heeft, kleurt beter bruin. Het vocht kan er grotendeels uit verwijderd worden door het blok in een theedoek te wikkelen en daar gedurende een kwartier een zwaar gewicht, een conservenblik of een stapeltje boeken, op te leggen. Heeft u wat minder tijd, druk dan voorzichtig met de vlakke hand zoveel mogelijk vocht uit de tahoe en dep het blok daarna droog met keukenpapier.

Voor een geslaagde gebakken rijst geldt altijd dat de rijst eerst wordt gekookt en daarna door en door afkoelt. Desnoods kookt u de rijst een dag van tevoren en zet u deze een nachtje in de koelkast. Kook de rijst, met een snuf zout, en laat de rijst afkoelen. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Snijd de groene pepers in de lengte doormidden, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd de pepers in luciferdunne reepjes. Snijd de voorjaars­uitjes in ringen. Haal de basilicumblaadjes van de steel en hak ze grof.

Snijd de tahoe in blokjes van twee bij twee centimeter. Verhit twee eetlepels olie in een wok. Fruit hierin de blokjes tahoe rondom bruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe nog een eetlepel olie in de wok. Fruit de knoflook goudbruin en voeg dan de groene peper en ringetjes voorjaarsui toe. Schep de rijst er in kleine porties bij terwijl u blijft roeren. Doe de vissaus, sojasaus, suiker en de basilicumblaadjes erbij en schep alles goed om. Voeg de gebakken blokjes tahoe erbij en laat alles goed warm worden. Zet vier kommen klaar en schep hierin de rijst met tahoe. Geef er een sausje bij van vier eetlepels ketjap manis, vier eetlepels sojasaus, een halve theelepel sambal, een theelepel citroensap en een theelepel sesamolie.

Tags