Courgettes met gekruid gehakt

Recepten 16 sep. 2020

Ingrediënten voor vier personen:

  • 2 courgettes
  • 400 gram rundergehakt
  • 4 gedroogde Chinese paddenstoelen (shii take)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • klein stukje gemberwortel (2 cm)
  • 1 groene peper
  • 1 serehstengel
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel zout
  • 4 takjes korianderblaadjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels olie
  • 2 theelepels sesamolie

Bereidingswijze:

Leg de gedroogde Chinese paddenstoelen in een kommetje met een deciliter heet water en laat ze een half uurtje weken. Spoel de paddenstoelen goed af onder de koude kraan en snijd ze fijn. Gooi het weekwater niet weg, maar schenk het door een zeefje in een ander kommetje. Doe het gehakt in een grote kom. Pel de knoflookteentjes en snijd ze doormidden. Pel de ui en snijd deze grof. Schil het stukje gemberwortel en snijd het fijn. Snijd de groene peper in de lengte doormidden, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd de peper klein. Snijd het onderste witte deel van de serehstengel in ringen.

Doe knoflook, ui, gember, groene peper, sereh, bruine suiker, het weekwater van de paddenstoelen en een eetlepel olie in de keukenmachine en pureer het tot een smeuïge pasta. Doe dit mengsel bij het gehakt in een kom. Doe de fijngehakte paddenstoelen, sojasaus en zout erbij en kneed alles goed door elkaar.

Verhit twee eetlepels olie in een wok en voeg in porties het gehakt toe. Roer het vlees los met een vork en bak het rul. Zet het vuur laag en laat het vlees een minuut of vijf zacht bakken. Roer het zo nu en dan even door. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de courgettes en snijd deze in de lengte doormidden. Hol de courgettehelften met een lepel uit, maar laat voldoende vruchtvlees zitten. Vet een ovenschaal in met wat olie en leg hierin de gevulde courgettes. Doe een laag van het gehaktmengsel in de uitgeholde courgettes. Druppel er wat sesamolie overheen en zet de ovenschaal een kwartier in de oven. Garneer de courgetttes met de koriander en besprenkel met een beetje citroensap. Serveer met een kom rijst.

Tags