East by West

Kookboeken 7 mei 2020

Deze viscurry komt uit het kookboek East by West van de Londense Jasmine Hemsley. Hierin staan recepten van uit de hele wereld. Hemsley kookt graag aan de hand van makkelijke ayurvedische recepten: eten dat voedzaam en versterkend is en leven en lichaam in balans brengt. Het kookboek, dat uitgegeven is door uitgeverij Kosmos, bevat naast veel recepten een hoofdstuk waarin de levensstijl ayurveda wordt uitgelegd. Als voorbeeld dit recept voor viscurry met daarbij, heel hip en gezond, een broccoli-doperwtenrijst. Hier komt geen rijst aan te pas. De broccoli wordt geraspt tot ‘rijst’korrels. Er zijn inmiddels supermarkten die al bloemkool- en broccolirijst verkopen.

Sri Lankaanse mosterd-viscurry

Ingrediënten voor vier personen:

  • 600 gram stevige witvisfilet
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels mosterdzaad
  • 12 gedroogde kerrieblaadjes
  • 2 laurierbladeren
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 theelepels fenegriekzaad
  • 2 groene pepers
  • 2 theelepels gemalen kurkuma
  • het sap van 1 limoen
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • zout naar smaak
  • 2 eetlepels ghee of kokosolie.

Voor de broccoli-doperwtenrijst:

  • 1 grote struik broccoli
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 2 theelepels ghee of kokosolie
  • 1/2 deciliter water
  • zout en versgemalen peper

Bereidingswijze:

Snijd de ui klein en hak de teentjes knoflook fijn. Halveer de groene pepers in de lengte. Maak de broccoli-doperwtenrijst door de stam van de broccoli in stukken te snijden. Rasp de broccoli in een keukenmachine tot niet te fijne korrels. Smelt twee theelepels ghee in een grote koekenpan, voeg er de geraspte broccoli aan toe en de doperwten. Doe het water erbij. Met een deksel op de pan een minuut of 5 stomen op een middelhoog vuur tot het zacht is, maar nog wel een bite heeft. Voeg eventueel nog een beetje water toe. Breng op smaak met zout en peper.

Laat in een wok de ghee smelten en als het heet genoeg is, het mosterdzaad toevoegen. Even roeren en als de zaadjes gaan springen, ui, knoflook, kerrieblaadjes, laurierbladeren, kaneelstokjes, fenegriek en de gehalveerde groene pepers toevoegen. Laat de ui glazig worden. Regelmatig roeren. Doe de kurkuma erbij, even doorroeren en dan de in stukken gesneden vis in de wok leggen. Voeg het limoensap toe en een deciliter water. Dek de wok af en voeg na vijf minuten het blik kokosmelk toe. Laat alles nog even goed heet worden. Breng de viscurry op smaak met zout. Overdoen op een serveerschaal. Geef de broccoli-doperwten’rijst’ er in een aparte schaal bij.

Tags