Gebakken vis met hoisinsaus

Recepten 9 jun. 2020

En hoe gaat het dan? Je wijst je favoriet aan, die wordt afgewogen (100 Thai Baht is nog geen 3 euro) en naar de keuken gebracht. Niet veel later wordt je keuze heerlijk bereid op je tafeltje geserveerd. Denk dat er dus wel even bij als je thuis dit Thaise visgerecht maakt. Hoisin is overigens een zoete gefermenteerde saus, gemaakt van sojabonen, rijstazijn, knoflook, rode pepers, suiker, zout en water. Te koop in de supermarkt en de toko.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 500 gram stevige visfilet in vier stukken
  • 1 rode ui
  • stukje gemberwortel (3 cm)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 2 serehstengels
  • 4 citroenbladeren (vers of uit de diepvries)
  • 2 eetlepels hoisinsaus
  • 1 eetlepel Thaise vissaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 3 eetlepels limoensap
  • 2 voorjaarsuitjes
  • 2 eetlepels korianderblaadjes
  • 3 eetlepels olie.

Bereidingswijze:

De ui pellen, in de lengte halveren en in dunne, halve ringen snijden. Schil de gemberwortel, snijd deze in plakjes en hak die plakjes zo fijn mogelijk. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. De rode pepers in dunne ringetjes snijden. Snijd ook de serehstengels (alleen het onderste witte deel) in zo dun mogelijke ringetjes. Hak de knoflook klein. De rode pepers en de serehstengels in heel dunne ringetjes snijden. De voorjaarsuitjes in dunne ringetjes snijden. Hak de korianderblaadjes grof.

Dep de vis droog met wat keukenpapier. Verhit de olie in een flinke koekenpan. Bak de vis aan beide zijden lichtbruin, maar nog niet helemaal gaar. Schep de vis met een schuimspaan uit de pan en leg de stukken op een met keukenpapier bedekt bord. Roerbak de halve uiringen gedurende een minuut of drie op niet te hoog vuur lichtbruin. Voeg nu gember, knoflook, rode peper en sereh toe en roerbak nog een minuut of twee. De citroenbladeren, hoisinsaus, vissaus, bruine suiker en limoensap toevoegen. Nog een kwart liter heet water erbij doen, goed omroeren en aan de kook brengen. Laat de saus drie minuten zachtjes koken. Leg de stukken vis voorzichtig in de saus en laat de vis in een minuut of vijf zachtjes gaar en warm worden. Proef de saus en voeg eventueel nog een beetje limoensap toe. De vis met de saus overdoen op een voorverwarmde schaal. Strooi als laatste de voorjaaruitjes en de gehakte koriander over het gerecht. Geef er een schaal witte rijst bij.

Tags