Het recept voor dit vegan 'gehaktbrood' komt uit het kookboek Plants Only Kitchen, geschreven door de populaire kookboekenschrijver Gaz Oakley (meer dan een miljoen volgers op social media). Plants Only Kitchen heeft meer dan 70 eenvoudige en eiwitrijke recepten. Over het algemeen zijn ze snel te bereiden, maar dat gaat niet op voor dit recept  'gehaktbrood' met bbq-glacé. Niet dat de receptuur ingewikkeld is, het zit hem vooral in het snij- en hakwerk dat veel tijd kost. Maar het resultaat is heerlijk! De enige aanpassing die ik in dit recept gemaakt heb, is dat ik in plaats van portobello's kastanjechampignons gebruikt heb. Die zijn goedkoper, maar bovendien snijd je ze fijn waardoor je niet veel meer van de portobella's ziet. Al met al is het een mooi kookboek voor de hele dag: ontbijt, soepen, hapjes, hoofdgerechten, salades, nagerechten. Recepten vanuit de hele wereld.

Plants Only Kitchen van Gaz Oakley is uitgegeven door Good Cook en kost 25,95 euro.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 150 gram zoete aardappel
  • 250 gram portobello's of kastanjechampignons
  • 2 eetlepels olijfolie, plus extra voor de salie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 2 theelepels gedroogde salie
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 theelepel cayennepeper
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 50 gram panko (Japans broodkruim)
  • 125 gram walnoten, fijngehakt
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • geraspte schil van 1 onbespoten citroen
  • voor de bbq-glacé:
  • 230 gram tomatenketchup
  • 3 theelepels Engelse mosterd (of andere pittige mosterd)
  • 5 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel piment

Ter garnering: gehalveerde kerstomaten en een handvol verse salie.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bekleed een middelgrote broodvorm met bakpapier. Stoom de zoete aardappel tot het vruchtvlees zacht is. Hak de portobello's of kastanjechampignons fijn in een blender of keukenmachine. Zet een grote pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Verhit de olijfolie en voeg de gehakte champignons toe. Bak ongeveer 5 minuten tot een deel van het vocht is verdwenen en de champignons goudbruin. Voeg vervolgens de ui, knoflook en de rode paprika toe aan de pan samen met de salie, rozemarijn, tijm, cayennepeper en een snufje zeezout en een snufje versgemalen peper. Bak regelmatig roerend 5 minuten tot alles mooi goudbruin is. Voeg de zoete aardappel toe en bak een paar minuten. Voeg het broodkruim, de gehakte walnoten, kikkererwten en de geraspte citroenschil toe en roer alles goed door elkaar. Zet het vuur uit en stamp het zoete-aardappelmengsel licht met een pureestamper, zodat grote stukken zoete aardappel en de kikkererwten licht geprakt zijn. Schep het zoete-aardappelmengsel in de beklede broodvorm en druk zo goed mogelijk aan. Zet het 'gehaktbrood' onder in de oven en bak 40 minuten.

Maak intussen de bbq-glacé. Voeg alle ingrediënten toe aan een kleine pan met een snufje zout en peper en meng goed. Laat op laag vuur 10 minuten zachtjes pruttelen, tot het glacé is ingedikt. Roer af en toe door. Zet het vuur uit en zet apart tot het gehaktbrood klaar is.

Haal het gehaktbrood na 40 minuten uit de oven. Laat 10 minuten staan en leg er dan een bakplaat op. Houd met een hand de bakplaat op z'n plek en met de andere hand de broodbakvorm en keer om, zodat het gehaktbrood uit zijn vorm komt. Verwijder de vorm en het bakpapier. Schenk de bbq-glacé over het gehaktbrood en zet de bakplaat nog 10 minuten terug in de oven, zodat het glacé kan karamaliseren.

Bak voor de garnering de salie in wat olijfolie in een paar minuten krokant.

Serveer het gehaktbrood gegarneerd met gehalveerde kerstomaatjes en de gebakken salie.