Klein Korea

Kookboeken 25 aug. 2022

Billy Law, de schrijver van Klein Korea woont en werkt in Australië. Hij is bekend van MasterChef Australië en heeft meer kookboeken geschreven zoals F*ck That's Hot! en Man Food. Klein Korea is zijn eerste in het Nederlands vertaalde kookboek en uitgegeven bij uitgeverij Good Cook. We hebben wat gemeen, Billy en ik. Allebei maakte we voor het eerst kennis met de Koreaanse keuken in een Koreaans BBQ-restaurant. Billy Law in Australië en ik in Maleisië! In het boek staan uiteraard diverse recepten van Kimchi (gefermenteerde kool) dat ook in Nederland inmiddels behoorlijk populair is. Verder o.a. recepten voor soep & stoofgerechten, rijst & noedel-gerechten, bibimbap, buikspek en de Koreaanse BBQ.                Schrik niet van de (Koreaanse) ingrediënten, het meeste is gewoon bij Albert Heijn te koop! Gochujang staat in het schap bij de Aziatische artikelen. En als er geen gochugaru is dan kunnen chilivlokken ook gebruikt worden.                                                      Mijn visboer had helaas geen babyoctopus toen ik dit recept wilde gaan maken. Normaal altijd in de diepvries te vinden. Daarom gebruikte ik voor dit overigens heerlijke gerecht, de tip van Billy Law om de babyoctopus te vervangen door pijlinktvis.  

GEROERBAKTE, PITTIGE OCTOPUS

Benodigdheden voor 2 tot 3 personen:

  • 300 gram babyoctopus (ongeveer 10 tot 12 stuks)
  • 1 theelepel zout
  • 40 ml plantaardige olie
  • 1/2 ui, in dunne ringen
  • 2 lente uien, in 5 cm lange stukken, groen in ringetjes snijden voor de garnering
  • geroosterd sesamzaad, ter garnering

MARINADE

  • 2 eetlepels Koreaanse chilipasta (gochujang)
  • 1 eetlepel Koreaanse chilivlokken (gochugaru)
  • 20 ml sojasaus
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 20 ml Koreaanse rijstsiroop of vervang door honing
  • 40 ml sesamolie
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 5 tenen knoflook, fijngesneden

Bereidingswijze:

Maak, bij gebruik van vers, de octopus schoon. Maak een snee tussen de kop en de tentakels. Keer de kop binnenstebuiten en verwijder alle ingewanden. Snijd de tentakels in tweeën en verwijder de ogen en de bek. Leg de stukken in een kom, voeg het zout toe en wrijf de stukken 2 tot 3 minuten tussen je handen om de zuignappen schoon te maken. Spoel de octopusstukken, zodra er kleine belletjes ontstaan op de zuignappen, twee tot drie keer onder de koude kraan af. Laat ze daarna uitlekken en zet ze aan de kant.

Bij diepvries babyoctopus, is even inwrijven met zout en daarna koud afspoelen en uit laten lekken, voldoende.

Maak de marinade. Meng alle ingrediënten in een kom en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de marinade toe aan de octopus en roer tot hij geheel omhuld is. Zet de octopus opzij en laat 10 minuten marineren.

Verhit de olie in een koekenpan of wok op middelhoog vuur. Roerbak de ui 2 minuten, of tot het zacht en doorschijnend is. Voeg de gemarineerde octopus en alle marinade toe en roerbak 3 minuten, of tot de octopus net gaar is. Voeg de stukken lente-ui toe, roerbak 30 seconden mee en haal de pan van het vuur. Schep de octopus in een serveerkom, garneer met sesamzaad en lente-uiringen en serveer met gestoomde rijst.

TIPS

Je kunt de octopus vervangen door pijlinktvis. Kerf de pijlinktvis kruislings in en snijd daarna in blokjes.

Het is belangrijk om de octopus niet te lang te roerbakken omdat hij dan rubberachtig en taai wordt.

Tags