Dit recept komt uit het kookboek Jackfruit van Jessica Lek (uitgeverij Good Cook). Het bevat recepten met jackfruit in snacks, lunch, voorgerechten en hoofdgerechten. Jackfruit is een ideale vleesvervanger. En dan vooral door de vlezige structuur, want de voedingswaarden (met name de eiwitten) zijn niet te vergelijken met die van vlees of vleesvervangers. Jackfruit, gewoon in blik te koop bij de super, bevat veel vitamine C en vezels. In het kookboek wordt de pappardelle gegarneerd met parmezaanse kaas. Omdat ik dit gerecht graag vegan wil houden, stel ik voor de pappardelle te garneren met vlokken edelgist, eventueel vermengd met gehakte rauwe cashewnoten. Omdat het nu lastig is om aan verse kruiden te komen, kunt u majoraan vervangen door een theelepel gedroogde oregano.

Pappardelle met jackfruit-ragu

Ingrediënten voor vier personen:

  • 250 gram pappardelle
  • 1 blikje jonge jackfruit (550 gram)
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 wortel (150 gram)
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 eetlepels zoete balsamicoazijn
  • 2 (afgestreken) eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel majoraan
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 50 ml rode wijn of port
  • 150 gram pruimtomaatjes
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
  • zout
  • versgemalen peper
  • 3 eetlepels olie.
  • Voor de garnering: basilicum- oregano- of muntblaadjes.

Bereidingswijze:

Spoel de jackfruit goed af. Laat uitlekken, dep droog met keukenpapier en scheur het in grove stukken. Snijd de uien fijn. Hak het teentje knoflook fijn. Maak de wortel schoon en snijd deze in kleine blokjes. Schil de bleekselderijstengels, spoel af en snijd ze in kleine blokjes. Hak de majoraan en tijmblaadjes fijn. Halveer de tomaatjes.

Verhit de olie in een (hapjes)pan en fruit op middelhoog vuur de uien, knoflook, wortel en bleekselderij gedurende een minuut of vier. Af en toe omscheppen. Voeg de jackfruit toe, zet het vuur hoog en voeg al roerend de balsamicoazijn toe. Schep er de tomatenpuree door en voeg majoraan en tijm toe. Even omscheppen en dan een afgestreken eetlepel paprikapoeder toevoegen. Schenk de rode wijn erbij en roer goed. Voeg de pruimtomaatjes en de blokjes tomaat toe. Breng de ragu aan de kook en zet dan het vuur zo laag mogelijk. Leg een deksel op de pan en laat alles een minuut of veertig zachtjes sudderen. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Kook de pappardelle volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schep de pappardelle door de ragu en verdeel over vier voorverwarmde borden. Bestrooi met flink wat verse kruiden.