De Maleisische keuken is het resultaat van een mengelmoes van mensen en culturen en dat is terug te zien in het kookboek Sambal Shiok van Mandy Yin. Het heeft als ondertitel Het Maleisische Kookboek. Mandy Yin heeft dit boek geschreven met een missie: zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de Maleisische keuken. Dat is met dit boek heel aardig gelukt. De titel betekent zoiets als schokkend goede sambal! Ik heb voor deze recensie de kipcurry Kapitan gekozen. Tijdens vakanties in Maleisië heb ik dit heerlijke gerecht meerdere keren gegeten. Daarnaast staan in het boek heerlijke recepten zoals voor een noedelsoep met garnalen uit Penang of een Nasi Lemak met gefrituurde ansjovis. Dat is ook een van mijn favorieten! Verder bevat het boek zoete en hartige snacks en achterin staan nog reistips voor Maleisië. Sambal Shiok is net verschenen en uitgegeven door uitgeverij Goodcook.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 6 kippendijen met bot zonder vel,
  • 70 ml olie
  • 100 ml water

Marinade:

  • 1 1/2theelepel kurkumapoeder
  • 1 1/2 zout
  • 2 eetlepels olie

Specerijenpasta:

  • 200 gram ui, grofgesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 cm gemberwortel, grofgehakt
  • 2 stengels citroengras, grofgehakt
  • 120 gram rode pepers
  • 10 gram garnalenpasta

Smaakmakers:

  • 200 ml kokosmelk
  • 100 gram tomatenblokjes (blik of vers)
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 2 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 4 limoenblaadjes (vers of diepvries)
  • 1 kaneelstokje

Bereidingswijze:

Meng de ingrediënten voor de marinade goed met de kip. Gebruik handschoenen of boterhamzakjes om de marinade goed in de kip te wrijven. Dit voorkomt gele handen! Marineren kan een dag van tevoren en dan kun je de kip in de koelkast zetten. Heb je minder tijd, marineer dan een uur van tevoren en laat de kip daarna buiten de koelkast staan.

Pureer alle ingrediënten voor de specerijenpasta in een keukenmachine. Verhit de olie in een middelgrote pan. Bak de kippendijen in kleine porties naast elkaar in de pan op middelhoog vuur goed bruin. Ze hoeven niet gaar te zijn, omdat ze later garen in de saus. Leg de aangebraden kippendijen op een bord.

Zet het vuur lager. Blus af met het water, voeg de specerijenpasta toe en roer goed door. Roerbak tot de aroma's vrijkomen en de olie zich scheidt (dit duurt maximaal 10 minuten). Voeg de smaakmakers toe aan de pan en roer goed door. Voeg de aangebraden kippendijen en eventuele olie op het bord toe aan de pan.

Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 20 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken. Roer om de 5 minuten door, want de saus kan aanbakken, met name tegen het einde van de kooktijd.