Salad Days, geschreven door Ajda Mehmet, is genomineerd voor de Delicious publieksprijs Kookboek van het Jaar 2021! Van de longlist zijn zes boeken genomineerd waarop gestemd kan worden. Salad Days, uitgegeven door uitgeverij GoodCook, is daar één van en wat mij betreft is het een grote kanshebber. Stemmen kan nog tot en met 15 april via https://deliciousmagazine.nl/site/publieksprijs-2021.

Hieronder deel ik het recept van de citroenige gegrilde courgette salade. Tip van Adja: "In dit recept snijd ik de courgette in schuine plakken en gril ik ze, dus de dikte van de plakken is hier heel belangrijk. Te dun en ze verbranden en worden droog, maar te dik en ze blakeren aan de buitenkant maar blijven hard aan de binnenkant."

Citroenige gegrilde courgette

Ingrediënten voor vier personen:

  • 3 courgettes, in schuine plakken van 1 cm gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • rasp en sap van een halve biologische citroen
  • 250 gram orzo
  • 15 gram dille fijngesneden
  • 4 courgettebloemen, ter garnering (indien verkrijgbaar)

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels sumak (Turks kruidenmengsel)
  • 1/2 teen knoflook, fijngeraspt
  • 2 theelepels tahin
  • 150 gram yoghurt

Bereidingswijze:

Schep de plakken courgette met twee eetlepels olie en een flinke snuf zout om in een grote kom. Verwarm een grillpan op hoog vuur en gril de plakken courgette aan beide kanten tot er mooie grillstrepen ontstaan.

Verdeel de gegrilde courgettes over een grote schaal en doe het citroensap en rasp erover. Zet opzij.

Kook de orzo volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af en schep in een grote kom. Voeg de gegrilde courgettes, de rest van de olijfolie en dille toe en schep om. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Roer de sumak, knoflook en tahin door de yoghurt, samen met vier tot vijf eetlepels water om de yoghurt iets te verdunnen. Breng de dressing op smaak met zout. Serveer de salade op een grote schaal, garneer met de courgettebloemen en maak af met de sumak-yoghurtdressing.