Zijn vorige kookboek heette zuur, dus ik verwacht de komende jaren nog wel een paar kookboeken met smaakmakers van Bas Robben. Bas is een fan van de Taiwanese keuken, maar heeft ook andere, heerlijke gerechten in het boek opgenomen die ik zeker in huiselijke kring nog zal maken. Bij dit recept verbaasde ik me over het ingrediënt zoete-aardappelzetmeel. Nooit van gehoord. Maar het blijkt te koop bij de toko en via internet kwam ik uit bij Holland & Barrett.  

Ingrediënten voor vier personen:

  • 600 gram kippendijenfilet
  • 200 gram zoete-aardappelzetmeel
  • 100 gram tarwebloem
  • handvol Thaise basilicum
  • arachideolie om te frituren.

Voor de marinade:

  • 50 ml lichte sojasaus
  • 50 ml Chinese rijstwijn
  • stukje gemberwortel  (5 cm)
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 (afgestreken) eetlepels vijfkruidenpoeder
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels suiker
  • snuf zwarte peper.

Voor de topping:

  • 1 eetlepel vijfkruidenpoeder
  • 1 ½ eetlepel versgemalen witte peper
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • zout naar smaak.

Bereidingswijze:

Snijd de kippendijenfilet in lange repen van 1-2 cm. Hak de gemberwortel en de knoflook zo fijn mogelijk. Doe alle ingrediënten van de marinade in een kom. Schep de repen kip door de marinade, dek de kom af en zet deze minimaal vier uur in de koelkast. Meng voor de topping de kruiden in een kommetje en zet apart. Verhit de olie in een wok of frituurpan tot 180 graden. Strooi het zoete- aardappelzetmeel en de tarwebloem in een diep bord en meng door elkaar. Haal de kip uit de marinade en hussel het door het meelmengsel. Schud het teveel eraf en laat steeds een stuk of zes stukjes kip voorzichtig in de hete olie vallen. Frituur de kip in ongeveer vier tot vijf minuten goudbruin en voeg de laatste twintig seconden steeds wat Thaise basilicum toe. Schep de kip en de basilicum uit het vet en leg ze een met keukenpapier bekleed vergiet. Bestrooi de kip met een beetje van de topping. Doe hetzelfde met de rest van de gemarineerde kip. Serveer met een frisse komkommersalade van een in de lengte in vieren gesneden komkommer en dan in dunne plakjes gesneden, een fijngesneden sjalotje en een dressing van witte wijnazijn, een beetje suiker, zout en peper. Lekker met een kom gebakken rijst.