Pad Thai

Recepten 25 feb. 2020

Er bestaan veel varianten van pad thai; met garnalen of kip, met tofu en met of zonder ei. Het smaakt pittig, zoet, zout en door de tamarinde heeft het een licht zuurtje. Als u niet van tamarinde houdt, kunt u de hoeveelheid uit dit recept halveren of wat extra suiker toevoegen.

Ingrediënten voor vier personen:

• 350 g rijstnoedels
• 300 g varkenshaas
• 3 el sojasaus
• 1 el maïzena
• 5 teentjes knoflook
• 1 rode peper
• 250 g taugé
• 1 el srirachasaus (chili)
• 1 el tamarindesaus
• 2 el vissaus
• 1 el bruine suiker
• 2 eieren
• 3 voorjaarsuitjes
• 4 el verse koriander
• 2 el pinda’s
• 1 limoentje
• 2 el olie

Bereidingswijze:

In Thailand heet dit gerecht pad thai, vrij vertaald betekent dat ‘noedels op Thaise wijze’. Het is een traditioneel gerecht dat al eeuwenlang deel uitmaakt van de Thaise keuken. Er bestaan veel varianten van pad thai; met garnalen of kip, met tofu en met of zonder ei. Het smaakt pittig, zoet, zout en door de tamarinde heeft het een licht zuurtje. Als u niet van tamarinde houdt, kunt u de hoeveelheid uit dit recept halveren of wat extra suiker toevoegen.

Snijd de varkenshaas in plakken van één centimeter en snijd deze plakken in reepjes van een halve centimeter. Meng in een kom de sojasaus met de maïzena en schep de reepjes varkenshaas hier goed door. Laat het vlees een kwartiertje staan. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Snijd de rode peper klein. Roer in een kommetje de srirachasaus, tamarindepasta, vissaus en bruine suiker met een deciliter water. Klop in een ander kommetje de eieren los. Snijd de voorjaarsuitjes, met het groen, in dunne ringetjes. Hak de pinda’s grof. Snijd het limoentje in partjes.

Verhit de olie in een wok en roerbak hierin het varkensvlees één minuut. Voeg de knoflook en rode peper toe en roerbak nog een minuut of vier op niet te hoog vuur. Roer de noedels door het vlees. Maak ruimte in het midden van de wok door alles naar de rand te schuiven. Schenk de eieren in het midden van de wok, laat ze iets stollen en roer ze dan los. Voeg het sausje toe. Schep alles goed om. Dit gaat het makkelijkste door twee houten spatels te gebruiken. Voeg de taugé toe. Bewaar een handje taugé voor de garnering. Roer het wit van de voorjaarsuitjes en de helft van de korianderblaadjes erdoor.

Verdeel de pad thai over vier borden. Strooi er de gehakte pinda’s over. Garneer met de achtergehouden taugé, het groen van de voorjaarsuitjes en de korianderblaadjes. Geef er een partje limoen bij.

Tags