Thaise viskoekjes zijn eigenlijk kleine burgertjes en worden vaak als snack gegeten. Dit recept is voldoende als hoofdgerecht voor vier personen. Gebruik voor deze viskoekjes geen diepvriesvis, het wordt dan een natte kledder en dat wil je niet! Mijn viswinkel heeft geregeld een (goedkope) vismix te koop. De vis is al in blokjes gesneden en daardoor heel geschikt voor viskoekjes.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 600 gram gemengde visfilet
  • 3 citroenbladeren (djeroek poeroet)
  • 1 voorjaarsuitje
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 takjes koriander
  • 1 eetlepel rode currypasta
  • 1/2 eetlepel Thaise vissaus
  • 1 limoentje
  • olie

Bereidingswijze

De vis met wat keukenpapier droogdeppen en in blokjes snijden. De citroenbladeren oprollen en klein snijden. Het voorjaarsuitje in heel dunne ringetjes snijden. De teentjes knoflook fijnhakken en de takjes koriander klein snijden.

In een keukenmachine de rode currypasta met de stukjes visfilet  fijnmalen. Knoflook, koriander en de vissaus even mee laten draaien. Schep alles in een kom en voeg dan de klein gesneden voorjaarsui en citroenbladeren toe.

Verhit een laagje olie in een wok. Vorm van het gepureerde vismengsel, met vochtige handen, platte koekjes met een doorsnee van ongeveer vijf centimeter. Zet het vuur niet te hoog en bak de koekjes in korte tijd bruin. Doe hooguit een stuk of vijf tegelijkertijd in de wok. Keer ze eenmaal om. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat de viskoekjes op keukenpapier uitlekken.

Desnoods kunnen de viskoekjes vlak voor het serveren kort in de magnetron worden verwarmd zonder dat ze slap worden. Serveer met een in partjes gesneden limoen en een kommetje zoete chilisaus. Is het een hoofdgerecht? Geef er dan bijvoorbeeld een zoet-zure komkommersalade, gekookte rijst en roergebakken broccoliroosjes bij.